01 juni 2022

Hypothekenland 2022

Vanaf een dieptepunt van de hypotheekrente van ca. 0,8% voor een 10-jaars vaste rente is die rente nu opgelopen naar ca. 3% voor eenzelfde rentevaste periode. Bijna vier keer over de kop dus.

Hypothekenland 2022

De hogere inflatie, en de daarmee gepaard gaande verwachtingen hebben de kapitaalmarkrente, dé grote drijver achter de hypotheekrente, stevig laten stijgen. Die hogere inflatie komt door hogere prijzen van energie en grondstoffen. De oorzaken daarvan? Uiteraard de oorlog, maar ook het opnieuw opstarten van de ‘roestige’ productieketens na het Coronatijdperk. Plotseling is er weer vraag naar personeel en starten allerlei sectoren weer op die bijna twee jaar geslapen hebben.

Maar wat ga je nu doen met je hypotheek als je dat mooie nieuwe én energiezuinige huis kunt kopen wat je zo graag wilt hebben? De afgelopen jaren was daar een heel gemakkelijk antwoord op: bij een 20-jaars rente van 1,1% zet je je rente uiteraard 20 of zelfs 30 jaar vast. Maar wat doe je als die rente ergens tussen de 3 en de 4% zit? Als je kijkt naar alle factoren die de rente zo hebben laten oplopen, dan zou de conclusie dat al deze dingen van overgaande aard zijn, best gerechtvaardigd zijn. Als je jouw hypotheekrente dan als een inkoopbeleid ziet (en de mensen die het meeste bespaard hebben op hun woonlasten door de jaren heen doen nu precies dát), dan is de vraag zeer gerechtvaardigd of het tegen de hoge rentes van dit moment wel zo handig is om je rente lang vast te zetten. Bovendien heb je misschien nog wel een huidige hypotheek die een aantrekkelijker rente heeft dan de huidige marktrente en die kun je bijna altijd ‘meenemen’. Handig! Voor het eerst in jaren is rentestrategie weer een gespreksonderwerp in hypotheekgesprekken.

De Hypotheekspecialisten van NEXTHome nemen je graag mee in al je mogelijkheden waardoor je nog altijd verrast kan worden door een lagere maandlast dan verwacht!
Bel 0186-745772, vertel NEXTHome over je interesse in ons project en vraag om een ori├źntatiegesprek.